Hozzávalók:
– 10 dkg zabpehely
– 40 dkg hámozott, reszelt alma
– 50 dkg zabliszt
– 2 teáskanál só
– 2 dkg élesztő
Elkészítés:
A 10 dkg zabpelyhet a 20 dkg forrásban levő vízzel öntsük nyakon, majd fedjük le és hagyjuk állni, míg magába nem szívja a vizet. Addig meghámozhatjuk és lereszelhetjük az almát.
Ezután összekeverjük a lisztet, zabot, almát, hozzátesszük az élesztőt, sót összegyúrjuk és hagyjuk pihenni a tésztát fél órára.
Miután megkelt a tészta, megformázom és ismét hagyom pihenni fél órára.
A sütőt előmelegítem az aljába teszek 1 kis tálba vizet és így teszem be a kenyeret sülni, először 230 fokon 20 percre, utána míg ameddig kész nem lesz,200 fokon sütöm tovább.
Végeredmény nagyon finom, lehet sós és édes feltéttel is enni.