Ez nem egy tőlem megszokott diétás étel. E egy klasszikus magyaros étel, amit igyekeztem diétásabban elkészíteni.
Hozzávalók:
– 60 dkg borjúcomb
– 20 dkg kókuszzsír
– 5 dl csontlé
– 1 db vöröshagyma
– 1 db paradicsom
– 1 db zöldpaprika
– 1 ek édesnemes fűszerpaprika
– só, bors, 2 db babérlevél, kakukkfű
– 2 ek zsírszegény tejföl
Galuska:
– 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
– 4 tojás
– 2 ek zsírszegény tejföl
– só
Elkészítés:
A húst 3-4 dkg-os, egyenletes kockára vágjuk. Kókuszzsírt hevítünk, melyben a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a pirospaprikát.
Húsalaplével, csontlével felengedjük, beforraljuk, s ha ismét zsírjára sült, hozzátesszük a húsdarabokat, sóval, ízesítjük és lassan párolni kezdjük.
Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
A borjúpörköltet a szakaszosan rövid lében pároljuk, illetve zsírjára pirítjuk, majd egy kevés csontlével felöntjük. (Én egy kevés száraz vörös borral is megbolondítottam, amitől pikáns íze lett.)
Amikor a hús megpuhult, leveszem a tűzről.
A galuskát a leírtakból kikeverjük a tésztát és deszkáról késsel hosszúkás galuskát szaggatunk forrásban lévő sós vízbe. Pár percig főzzük, és amikor a víz felszínére jönnek a galuskák 1-2 perc múlva szűrjük le.
Tetejét díszítjük tejföllel.